onsdag 6. januar 2010

Bestemor på Bømlo.

Dette bildet er fra bestemor på Bømlo.

Husker eg låg i senga å såg på det, når eg var på besøk der. Månge " skumle" gamle bilder på soveromsveggen så liten Mira , konsentrerte seg om dette. Fantaserte meg inn i bildet og var barnet på bildet. Engelen kom å redda meg og eg fikk sove! (Glad for at bildet ble mitt, når bestemor ikkje er på Bømlo mere). Bestemor på Bømlo hadde 14 barn, 7 av hvert slag. Ett småbruk med sauer. Bestefar var mye ute på fiske. Ho var skredder og sydde for andre. Eg husker ho som ei gammel snill kone, med Hardangersøm i hendene og Prinser i vinduskarmene. (Prinser er vestlandsk for Pelargonium). Dere må bare spise skal skjere mere brød sa ho , om og om igjen uansett hvor fullt brødfatet var. Å spise det gjore me, for bestemor hadde brødrister, og det syntes me var fantastisk godt. Mmmm rista brød med smør og bestemors syltetøy på. ... Og etterpå fløy liten "Mira ut - til søskenbarn i nabohus. Å søskenbarn ... di er det mange av på Bømlo. Lenge siden eg har sett dei nå.

Var redd eg hadde mista engelbildet mitt! Så glad var eg , når det dukka opp igjen.
Det var vekkstudd i ei kasse på loftet. Nå skal det få vere fremme. Hardangersøm etter bestemor har eg også , ho sydde til heile slekta. Og til mange basarer.Friskt å lufte sengetøy. Minus 12 og så blåser det. Effektive -30 sier dei på radioen.
Og vannet har frosset på badet og lilledoen! Ikkje søren om eg går på utedoen i fjøset. Får heller hente vann og tømme i.

Før var det visst nokk, ett langt uthus her med 10 seters utedo! Sosialt skulle det være, hi hi. SLÅ DEN!.


Kald vinter og kalde "Mirafarger". Har rydda vekk det røde. Hadde planer om å skrive om 13 dag jul, men så blei det dette i stedet for.Og eg som har mista "gnisten". Det er vel for kaldt for meg, ikkje har eg vert flink med kommentarer heller. Beklager.

13 dag knut jager jula ut! Hvem var denne Knut? Nå har eg Googla å lest ein masse om denne dagen! Hadde som sakt planer om å skrive om det. Men.... er du intresert kan du google selv.
Me gikk julebukk denne dagen . For nå skulle jula ut og ingen skulle ha julegotter i hus, etter denne dagen. ( Romjulsbukker har ikkje eg vert vant til. Hva med deg, når skal juletreet ut, og når skal ein gå julebukk? ). Ønsker meg mange koslige kommentarer , Gjerne fra anonyme også. Klem...

14 kommentarer:

 1. Dette var eit koseleg innlegg. Mykje koselegare å lese om bestemor, hardangersaum og levd liv, enn Knut ;-). Her for juletreet ut 3. nyttårsdag. Vanlegvis brukar eg å ha det litt lenger, til sånn ca 13. dag. Men i år var eg lei og klar for blanke ark og arbeidslyst, så det for litt tidlegare enn vanleg. Håpar du får tint vatnet igjen før det blir vår. Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 2. Hei.Nydelig bilde og koselig lesning.Koselig med bilder og ting som minner oss om de som vi var så gla i.Hær er det bare 8 minus men føles att det er 30 hvis det blæs hær ute ved kysten.Ja nå er jula snart ut av huset hær og Primulan er kommet inn.Ønsker deg en riktig fin uke videre i det nye året.Klem fra Bodil..

  SvarSlett
 3. Nydelig bilde...når du forteller om din bestemor...tenker jeg på min...hun var fantastisk...savner henne:)
  Sier du at du har mistet gnisten...hvor mistet du den da???nedi veien:)
  Den kommer nok tilbake Mira...det blir lysere for hver dag nå:)
  kos deg
  goKlemmer fra din venn:)

  SvarSlett
 4. Dejligt billede og gode minder. Blev inspireret til at få luftet mit sengetøj nu hvor vi har frost!

  I Danmark kender vi ikke hverken julebuk eller romjul, har i hvert fald aldrig hørt om det!

  Klem Helle

  SvarSlett
 5. Hei! Så koselig at du har funnet vegen innom hos meg og at du vil være med på give away. Koselig blogg du har! :)
  Klem

  SvarSlett
 6. hei Mira.
  nydelig arndoms minner du har,så koselig å lese.bra du arvet bilde,etydde nok masse for ei lita jente å søke trygghet i det.
  herlig å lufte dyner og puter i kulda,å vet du?da dreper du disse ekkle midda å.hurra...
  å så kjipt med frossent vann,får håpe det ordner seg.
  ja den jula ja,heve den ut 12 nyttårsdag jeg,men andre juler får den stå til 13 dagen eller noe,spørs på humør å formen.
  men julebukk har bestandig foregått i mitt liv i romjula,
  men i skien er det en tradisjon at voksne går julebukk 13 dagen til ordfører i byen å kaster ut juletre å annet om det ikke er tatt ned da..hihihi..men lenge siden jeg odde der nå,
  trives her sør jeg,men ikke såå veldig i kulda..
  varm klem fra sylvia

  SvarSlett
 7. For et koselig innlegg. Det bringer gode minner tilbake til meg når du skriver om din bestemor på Bømlo.
  Min bestemor bodde også på Bømlo, nærmere bestemt Rubbestadneset, og jeg tilbrakte mange sommerferier der da jeg var liten.
  Husker bla. at hun også hadde et slikt bilde på veggen på soverommet.
  Ha en super dag!
  Klem Tove

  SvarSlett
 8. For et koselig innlegg - morsomt med 10 seters utedo - men sikkert veldig kaldt ......
  Vi har hatt en fin dag med strålende sol her i Salou, men har nettopp hørt på vœrmeldingen at det skal bli SÅ mye kaldere de neste dagene. Skal bli spennende å se om det stemmer

  SvarSlett
 9. Herlig innlegg:)
  Koselig at du vil bli med på min Give Away:)
  Ha en fin kveld
  Klem Nina

  SvarSlett
 10. Heisann,heisann..
  Hyggelig du komå ble med på give awayen min..

  Ønsker deg en fin fin kveld.
  Klæm Linda

  SvarSlett
 11. Heisann .. :o)

  Nydelig englebilde - artig med slike minner. Jeg har en "Jesus-tallerken" etter min mormor og morfar .. den henger ikke oppe mer .. hmmm .. det må jeg vel gjøre noe med.

  Juletreet kastet vi ut på mandag .. resten forsvinner sånn litt etter litt. Men gardiner og utebelysning - samt adventsstjernene drøyer jeg med så lenge som mulig. Er så glad i de lysene og gardinene.

  Men jeg har hørt at det er vanlig å ha jul til 13 dag eller 20 dag. Hos min fars familie var det visst enda litt lengre. De brukte å ha jul til oldemors bursdag var overstått. Husker ikke hvilken dato det var.
  Men tror vel at det er opp til hver enkelt - noen synes det er greit å ha lang jul andre vil ha minst mulig. Noen kom sent i gang - andre tidlig .. det er vel også en avgjørende faktor :o)

  Du får ha en flott onsdagskveld/-natt :o)

  SvarSlett
 12. Hei du, familiens bloggedronning :-) Her kommer et innlegg fra en anonym som ikke er så anonym for å si det sånn :-) Utrolig kjedelig med vannet da! Ikke ukjent for meg nei...

  Her på øya ryker jula ut 20.dag jul eller deromkring, synes det er så koselig og jeg er jo alltid litt seint ute med den julepyntinga så jeg må jo bevare den lengst mulig.. 13.januar knuses altså pepperkakehuset her, ungene har en hammer hver - skikkelig livat :-) Og så 'høster' ungene juletreet (finner godteri gjemt på smarte og ikke fullt så smarte steder på juletreet..) Stor stas.. Har ikke vært veldig aktiv som julebukk, men jeg minnes ei romjul i fjor (eh.. forfjor.. der gikk jeg nesten i fella..) med godt utbytte ;-)

  Lufte sengetøy nå var smart, ingen ekle midd overlever den her kulda! Hørt fra baksetet idag: "Mamma, vi måtte gå inn i barnehagen når vi fikk hvite prikker i ansiktet" Mi får fyre så godt mi kan.. Kjempekoselig blogg, stikker innom igjen jeg :) Tøft bilde fra tørkesnora forresten - og nydelig bestemorhistorie :)

  SvarSlett
 13. Så koeselig englebilde, Skjønner du er glad i det.
  Godt nytt år til deg.
  Klem Ingrid

  SvarSlett
 14. Koselig innlegg Mira, og et nydelig bilde. Tenk hvordan de hadde det før i tiden, spesielt langs kysten. Godt vi slipper utedo, hihi, for et mareritt. Ha en fin helg, kos deg, klem fra Mona.

  SvarSlett