lørdag 14. mai 2011

Liljekonvall!Convallaria majalis,
Lilly of the vally,
Muguet des bois,
Maiglòckcen.
Liljekonvall!

Enda ei favorittplante, de lukter så godt! Har et "hemmelig" sted der eg går å plukker litt. Og så står de på skyggesiden av huset. Såpe og parfyme med liljekonvallduft har eg også.

Husker me hadde ein vegg med liljekonvallmønster på blå bunn, i stova heime, når eg var liten.
Liljekonvall har vært dyrket som hageplante helt fra middelalderen, den er en plante som blir 10-20 cm høy og som vokser vilt. Etter at blomstringen er over får planten skarlagensrøde giftige bær.
Liljekonvallen trives best under trær eller i skogbunn. Blomsten er spesiell og fyller hagen med en nydelig blomsterduft fra sent på våren til tidlig sommer. Liljekonvall sprer seg med utløpere og kan muligens oppfattes som et ugress dersom den sprer seg for mye. Den har et flott bladverk og gjør nytte for seg som hageplante selv om blomstringen er over, den er en typisk bunndekkeplante.
Liljekonvall utvikler utløpere med vekstpunkter på de krypende jordstokkene. Skal planter deles må det derfor skje på ettersommeren etter at bladene har visnet.
Det er sjelden at det kommer skadedyr eller sykdommer på denne planten. Liljekonvall trenger heller ingen beskyttelse om vinteren.Dersom røttene graves opp og lagres kaldt kan de drives fram til blomstring på andre tider enn det som er naturlig blomstringstid – for eksempel midt på vinteren.

Liljekonvall blir regnet som Finlands nasjonalblomst og er blitt valgt som fylkesblomst i Østfold.

Liljekonvallen symboliserer også glede og er en budbringer om kjærlighet ofte brukt i brudebuketter om våren.

Den gode duften har også fått noen parfymeprodusenter til å ta den i bruk i sin produksjon.

Liljekonvall er en svært giftig plante, Hele planten inneholder giftstoffer. Gift- informasjonen (telefon 22 59 13 00) bør kontaktes dersom barn har spist blomster, bær eller en bit av et blad. Barn som har kommet til å drikke vannet liljekonvallene har hatt i blomsterglasset, har blitt kvalme og syke.

Liljekonvallen har også blitt kaldt for geitkjørpe, plistrablekkje og skrikeblad. Det skal komme av at barn har holdt konvallblad mellom tomlene og blåst, og derved fått til ein skarp lyd som kunne minne om mekringen til ei gjeit. (Ikkje så lurt siden den er giftig).
I noen dialekter kalles liljekonvallen rams, noe som skal skyldes likhet med bladene til ramsløk, som også vokser vildt på Sørlandet. Bør ikkje forveksles, viss du vil bruke ramsløk i matlagingen.

Vet du om andre dialektord for Liljekonvall? Vil eg gjerne høre om det!
I dag regner det på Sørlandet, er glad for det for her var det så tørt.

Vil gjerne ønske alle som stikker innom God helg! Klem fra meg.

10 kommentarer:

 1. Nydelige bilder!
  Liljekonvall er så vakker, herlig nostalgisk blomst!
  Vi kaller den også for liljekonvall.
  Regnet gjør godt, for nå var det så tørt i jorden.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg og en flott 17. mai.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 2. Ja, både blomstene og lukten er nydelig! Bruker alltid plukke en bukett til 17.mai-bordet. I Lunden vokser det veldig mye liljekonvall i skogen, så vi har en del giftige planter i "hagen" vår ;o)
  Ha en fortsatt fin helg, og så krysser vi fingre for at det regner fra seg til tirsdag!

  Mona

  SvarSlett
 3. Liljekonvall er bare nydelig, og jeg husker hvor stas det var å finne disse da vi var unger;)
  Kos deg videre i helga, klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. Nydelig fine og deilig lukt..
  Fin helg ønskes deg
  Klem

  SvarSlett
 5. Masse opplysninger om en vakker blomst!
  Jeg visste ikke at det var Finlands nasjonalblomst! Vi sier også liljekonvall, men så vokser den ikke vilt hos oss...

  SvarSlett
 6. Jeg har også et hemmelig Liljekovall sted:))
  De er både vakkre og dufter sååå godt!
  Masse nyttig info her:)
  God søndag til deg!

  SvarSlett
 7. Nydlig plante og jammen meg har eg 4 ranker som blomstrer ute no - skal passe vel på dei så kanskjedei kan spre seg litt og bli fleire etter kvart:-))

  Fin søndag til deg:-))

  SvarSlett
 8. Åå, jeg elsker liljekonvall!! Den har den beste lukten!! Vi har mange av dem nederst i skogen på tomta vår, må ned å se om de er klare til å plukkes inn nå! ;-) Ha en super ny uke! Klem

  SvarSlett
 9. Hei.Jeg å elsker Liljekonvall.NYDELIG.Nydelige bilder.Har en del av di oppe i skogen like ved huset hær.Bruker å komme rundt Pinse hær.Skal oppe i skogen å ta en titt.Tusen takk for opplysningene om Liljekonvall.Ønsker deg og dine en riktig fin 17 Mai.Klem fra Bodil.

  SvarSlett
 10. vet du om historien til lijekonvall? har et naturfagprosjekt, skjønner du... :-)

  SvarSlett