mandag 9. mai 2011

Lavendel !


Lavendel officinalis \ Lavendel angustifolia !

Den sterkeste duften får man ved å plukke blomstene når de står i knopp, men siden heile planten dufter kan man høste blad og blomster på ulike stadier. Tørke og legge til pynt, eller i tøyposer i klesskapet.

Lavendel er ein staude, ein vedaktig liten busk. Som hører heime ved middelhavet, derfor bør me dyrke den så likt dette klimaet som mulig. Sandrik jord,tørt, mye sol. På beskyttet vokseplass, nær hus og murer. Vinterfuktighet er værst, det er det som gjør at de ikkje klarer vinteren hos oss så godt.

Det finnes mange varianter av lavendel. Vil du ha ein lav hekk, kan du velge ein sort som ikkje blir så høy, f.eks Munstead blue med lavendelblå blomster, eller Hidcote blue, med mørkt blålilla blomster. (Da slipper du å plage den så mye med saksa hvert år).
Den vanlige Lavandula angustifolia blir ca 60 cm. på det høyeste.

Så lavendel i sandblandet jord og sett den ut vinteren over. På et litt beskytta ikkje for fuktigt sted. Hos meg frør de seg selv, altså direkte ut i jorda, men eg anbefaler å så i ein boks. Skal den da stå ute må du lage huller i den så de ikkje får for mye vann.Sett boksen på et litt beskytta sted der det ikkje kommer for mye fuktighet. Du kan også så inne å bruke kjøleskapet til å bryte frøkvilen, tre uker i kjøleskapet er fint, så fram i lyset med boksen, syns du det spirer for få kan du prikle de som kommer å putte boksen inn i kjøleskapet ei stund til . Lykke til.( Les bak på frøposen der står det muligens åssen du kan gjøre det)-)
Har du ein spesiell sort som du vil formere, skal du ta stiklinger . Skjær av ca. 4-6 cm lange skuddspisser fra morplanten, fjern de nederste bladene, sett stiklingene i en potte med sandblandet jord, bruk ein plastpose over. Pass på å ikkje ha for våt jord. Etter ei stund 3-4 uker ++ utvikles nye røtter og skudd, åpne plasten gradvis lufte korte perioder fra begynnelsen. sett de unge plantene i skygge- halvskygge til de har blitt kraftigere.

Du kan lage dine egne oppstamma lavendel også! Tror jammen eg skal finne fram noen frø etterpå.


Ps. eg vet ikkje hvor langt nordover det går an å overvintre lavendel ute! Men det er lov å prøve! Har du klart det si ifra i ein kommentar da! Det er gøy å høre om det.Her er det ein som har plassert seg selv på et tørt sted, mellom heller og mur. Eg syns det er sjarmerende, mens mannen min kan finne på å luke den! Tror eg må sette opp skilt! Frede den. hva syns du?Ha ei fin ny uke! Klem fra Mira ,Hadet bra! Ta vare på hverandre!

10 kommentarer:

 1. Lavendel er herlig, kan nesten ikke få nok av dem! Gleder meg til de begynner å blomstre :)

  SvarSlett
 2. Duften av lavendel er nydelig. Absolutt noe jeg skal ha i min drømme hage. Nå leier vi leilighet og har krukker i all enkelhet!

  SvarSlett
 3. Lavendel er bare skjønn, duft og farge er fantastisk:-)

  SvarSlett
 4. Du må så avgjort frede den som vokser mellom hellene. Synes også det er sjarmerende. Nå skal jeg også prøve meg på lavendel. Kjempeartig om jeg får det til.

  Takk for koselig kommentar,morsomt at vi kan inspirere hverandre.

  Ha en flott kveld

  SvarSlett
 5. Lavendel er så nydelig!!
  Tusen takk for alle gode råd, jeg har noen som har overvintret og noen som har visnet, men nå skal jeg prøve andre sorter:)
  Rosen som jeg fikk lever og vokser som bare det:)
  Ønsker deg en nydelig uke, klem Hanne

  SvarSlett
 6. Lavendel er så nydelig!
  Og du bør frede den der ja, det er slik drømmehagen min er, litt rufsete. Planter som dukker opp her og der...
  Jeg har en del lavendel i hagen,og plantet lavendel fra frø for første gang i fjor, med strålende resultat. De fleste overlevde vinteren til og med, selv om de ikke har noen optimal plassering.
  Frøsåingen i år ble en nedtur, lite spiring..men, men...
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 7. Lavendel er fin og lukter godt :-)
  tror du jeg med mine "anti-grønne"-fingre kan få den til å leve i hagen min også ? :-)

  SvarSlett
 8. Hei igjen :-)
  Bare ett lite tips :

  Barneboden trekker Gavekort på 200,- kr
  Ny sjangse - Hver måned
  ALLE som har link til www.barneboden.no på bloggen sin er med i trekningen :-)
  Se mer info : http://barneboden.blogspot.com/
  eller på Facebook

  Vil du være med ?
  de har litt klær til dame også :-)

  SvarSlett
 9. Lavendel er en favoritt hos meg også :-) til tross for 30 minus om vinteren, så har den faktisk overlevd !

  Ønsker deg en fortsatt fin uke !
  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 10. Lavendel og roser er favoritter hos meg:)
  De er vakre og dufter herlig!
  Men Lavendel klarer ikke vinteren her hos meg...:(
  Flotte bilder, nesten så jeg kjenner duften...

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett