tirsdag 2. mars 2010

Se min Clivia!

Hemmeligheten ved Clivia dyrking er å vanne riktig. I mange tilfeller blir blomsterstilken ganske kort,andre ganger blomstrer den ikkje i det heile tatt. Clivia må oppmuntres til å blomstre. Dette gjøres ved å innføre ein kvileperiode som begynner i oktober, hvor det vannes svært lite. Sett den kjølig, men frostfritt. Gi ikkje mer vann enn at jorden holder seg så vidt fuktig, og bladene ikkje tørker ut. (ikkje gi den gjødsel mens den kviler). Noen ganger oppdager eg blomsteranlegg på planten og flytter den inn i stova, og andre ganger henter eg den fordi eg vil ha blomster. Det siste var tilfellet i år. Begynn ikkje vanninga før blomsterstilken er minst 15 cm lang. Ellers kan blomstene åpne seg langt nede i bladverket.("uten stilk"). Mens planten blomstrer, og ei tid etterpå vannes den mere rikelig. Men ikkje la den stå i vann for da vil den råtne. Gule flekker er et tegn på for mye eller for kaldt vann. Når blomstene er visna skal blomsterstilken fjernes, Man bør ikkje la planta danne frø, for det tar for mye kraft av den. Etter blomstring vanner og gjødsler eg den til ny kvileperiode på høsten. Noen ganger blomstrer den uten kvileperiode om sommeren også. Min Clivia er gammel, ca 16 år. Har potta den om å delt den og gitt vekk Cliviar noen ganger. Syns det er greit med ei plante som kan glømmes litt om vinteren, den må bare ikkje fryse.

Takker for kommentarer, og deltakelse på min lille Give away. Nye følgerer har eg også fått. Er kjempeglad for all positiv respons på sio mi. Er heilt rørt eg,,, Hvem skulle tro dette når eg skreiv mitt første innlegg. Ikkje eg i vertfall.... Ute skinner solen, og eg skulle vert ute. og eg skulle ha vert innom dere med ein kommentar.

Sender alle som er innom litt solskinn og ein STOR Miraklem,,,

16 kommentarer:

 1. Flott plante, Mira. Jeg er ikke flink med planter, men lysten er tilstede. Ha en fin uke - klem fra Jannicke

  SvarSlett
 2. åå så vakker den er nå Mira.
  du har asolutt behandlet den riktig,
  takk for at du delte.
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 3. Hei på deg :-))

  Det der skulle jeg visst for 3 uker siden...da fikk jeg en sånn plante av ei venninne..og siden jeg ikke kan en dritt om blomster, var dette den eneste jeg hadde..ja, hadde...for nå er den død :-(
  Venner vet som regel at det ikke nytter å gi meg en potteplante, men av og til bare MÅ de, for å se om denne overlever...men neiiida, hehe

  men fine er de!!
  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 4. For en flott plante!!! Du er flink, du - som får til sånne avanserte gjenblomstringer!!! Har funnet ut at det er best å holde seg til grønnplanter, eller blomster som det er meningen å kvitte seg med etter blomstring.... host - kremt!
  Takk for Miraklemmen - en stoor Lunaluklem tilbake!!!

  SvarSlett
 5. Den var lekker!!!!!!

  Ønsker dg en fin kveld:)
  Klem klem

  SvarSlett
 6. Hei.NYDELIG.Jeg er ikke så flink med planter.Så takk for informasjonen.Ja nå går det mot vår.Deilig.Ha en kjempe fin Onsdag.Klem fra Bodil...♥♥ som har tett nesse lei.dagens syt...♥♥

  SvarSlett
 7. Så vakker den er!

  Jeg har også en slik og skjønner jo nå at jeg ikke har behandlet den riktig ;-)
  Den har overlevd 3 år, og blomstret hver år, men er betraktelig mindre enn din.
  Må prøve å huske at den skl hvile neste høst da.
  Tusen takk for hyggelig kommentar inne hos meg.
  Er ikke opptatt av å få enorme besøkstall, men du verden som det vrmer når noen legger igjen noen ord hos en.

  Stor klem fra lykkeliten som ønsker deg lykke til i trekningen

  SvarSlett
 8. Så fint den blomstrer!
  Trenger grønne fingre for å få til dette!!!

  Ha en fin dag
  Klem Tove

  SvarSlett
 9. Hei ! Ein slik clivia har eg også, men min er utan blomster. No har eg lese rådene dine godt, så no seier eg bare tvi tvi......kanskje komme det blomster snart! Ha ein flott onsdag.

  SvarSlett
 10. Har ingen kjennskap til denne planten jeg .. men den ser veldig flott ut .. :o)

  Håper alt er bra med deg og dine!

  Ha en super ukeslutt - klemmer!

  SvarSlett
 11. Din Klivia er den fineste jeg har sett!
  Jeg tok kopi av dine gode råd, takk for dem!
  Jeg har for tiden en Klivia med frø. Det kommer ikke flere blomster, men nye rotskudd i flokk igjen. Håper det ikke gjør noe at jeg deler den mens den har frøknopper...?

  SvarSlett
 12. Har nettopp kjøpt en på hagevennesalg, kjempefint med så gode tips!!! Gleder meg allerede til høst og ny vår for cliviaen.

  Klem fra Mirosa!

  SvarSlett
 13. Hei! Jeg fikk en av ei venninne nå, men den blomster jo nå - og det er jo vinter! Setter jeg den ikke vekk før i august neste år da?

  SvarSlett
 14. Hei jeg hadde mine to i ca 10 år før den begynte å blomstre. Nå står den i full blomst for andre gang i år.
  Måtte på facebook for å finne navnet. La ut bilder i dag og fikk navnet.,

  SvarSlett
 15. Min har akkurat slept blomstene sine, fra en ca 30 cm lang stilk. Lurer på hvordan jeg fjerner stilken (som du skrev at man gjør etter blomstring) uten å ødelegge planta?? Mvh.��

  SvarSlett
 16. Wow så flott 😀 Eg har hatt før må finne igjen 😀

  SvarSlett