fredag 12. juni 2009

Under Gullregnen!Marie Hamsund valgte Under gullregnen som tittel på boka om samlivet mellom henne og Knut Hamsund. Gullregnen står forsatt på Nørholm, der de levde det meste av sitt liv.Det står også en gullregn ved den fredede prestegarden der Bjørnson levde i Søgne. De fleste av de eldre gullregnene hører til alpegullregn,(Laburnum alpinum). Dette har eg skrevet av Egil Hansens bok Prydbusker og trær for norske hager. Egil Hansen skriver også følgende. Hvis vi har gullregnsorter som utvikler frukter , bør vi hvert år, like etter blomstring , snitte bort alle blomsterklaser. Det er ikke så uoverkommelig, og det sikrer barna mot forgiftning...


Ikke uoverkommelig du ligsom, Kjære Herr Hansen. Du har ikke sett vår gullregn sjønner eg. Den har 17 skyhøye stammer og tusen blomsterklaser. Er vakker og lukter faktisk godt, litt honningsøt lukt. Noe biene setter pris på for under gullregnen vår er det høy summetone.Det budde en lensmann her en gang for lenge, lenge siden. Han drakk seg fra gård og grunn sier historien. Huset hans er solgt og flytta vekk fra gåren. Alt som er tilbake i lensmannens hage er denne gullregnen. Satt lensmannen under gullregnen mon tro? (gullregnen som står der nå kan godt være et barnebarn av lennsmannens gullregn, den frør seg lett.).

Huset ble solgt, gården blei solgt....... Min manns familie kjøpte gården. Mine sønner er nå 6 generasjon på garen. Bolighuset her er fra 1820. Kjøkkenet og kjøkkenloftet er eldre.Er fra et eldre hus som ble flytta hit. Før " nybygging" Det var visst vanligt å flytte hus før i tiden. Det er en husmansplass på garen, uthuset står nå der, men innhuset er solgt en gang i historien å står et annet sted i Grimstad.....

6 kommentarer:

 1. Hei

  Tusen takk for hyggelig kommentar! Så flott gullregn dere har i hagen!

  Jeg brukte beskrivelsen i bloggen Julianns Tid da jeg heklet sekskantteppet. Veldig kjekt arbeide! Alle trådene kunne hekles inn i arbeidet og lappene hekles sammen underveis. Spør gjerne igjen hvis jeg kan hjelpe med noe!
  Lenke til Julianns Tid:
  http://julianns-tid.blogspot.com/2009/02/mormors-6-kantteppe.html

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Så fine bilder! Dette eksemplaret av Gullregn var skikkelig staselig:-) Så spennende å lese om ditt gamle hus!Kjenner meg igjen da vi også har et gammelt hus å restaurere :-) De har, som du skriver, sin egen historie...det gir huset sjel! Ble tagget her forleden og sender utfordringen videre til deg :-). Ha en flott helg!

  SvarSlett
 3. Fantastisk flott den gullregnen din.
  Koselig lesing.
  Ha en flott helg

  SvarSlett
 4. Så fin gullregn :) Artig å lese om historien bak. Selv tør jeg ikke ha gullregn pga at de er så giftige, men synes de er utrolig vakre, og beundrer de jeg ser når de blomstrer. Skjønner godt det er mye å skulle plukke et så stort tre :)

  Og takk for info om historie og årstall i bloggen min! Det er en avvegning det der, hvor mye man skal fortelle i bloggen. Det virker i alle fall som du bor på et sted som har MYE historie, og som har betydd mye for mange mennesker i generasjoner bakover. Det er jo spennende!

  Ha en flott helg:) Hilsen Margrethe

  SvarSlett
 5. hej så kul att du kikade in till mig
  du ahr en lott i min tävling
  ah det bra
  kramiz

  SvarSlett
 6. Flott gullregn!!
  Så artig å lese litt om gårdens historie!
  På spar kjøp kan du finne masse fint innimellom;)
  Klem fra Maja

  SvarSlett