onsdag 25. mai 2011

Ny header, Og Rabarbra!

Rabarbrasyltetøy er så godt at eg "rakk" ikkje ta bildet før første jafset var tatt!
Ha ha;-)


Viss du ser de svarte små prikkene, så er det vaniljefrø. La ei vaniljestang i gryta.

Lagte rabarbradessert også.



Vil du lese mere om Rabarbra? Les her.
Eller vil du høre litt om Rabarbra og Grimstad, se her.
Mons Fuhr hadde vinkjeller og lagde blant annet Rabarbravin.

Rabarbrapai med vaniljeis til, er ein favoritt.
Har du noen gode rabarbratips, eller oppskrifter?


Tusen takk! til Mitt Landliv for ny header! Blei den ikkje fin?
Eg er kjempefornøyd!

De skal bygge hus, Og trenger et sted å bo i
Tvedestrand - Arendal! I byggeperioden.

Vet du om noe som er til leie? Stikk da innom hennes fine blogg! Her.

Nå skal eg ut og redde noen gammeldagse pinseliljer som lukter så godt. De er i ferd med å forsvinne, blir utkonkurrert av alt det andre som vokser i beda. Har bare 5 igjen fordelt på 3 steder. Tror eg vil samle de i ei potte å stelle å gjøsle de litt. Håper på at de blir flere etterhvert. Sånne gamle sorter får eg jo ikkje kjøpt lenger.

Har du planer for dagen? Miraklem til deg!

fredag 20. mai 2011

God helg!







Ukene flyr og ugraset gror! Åssen skal eg rekke rundt?
Ikkje sitte her å blogge vertfall! Men det er jo så gøy! Og dere lager så skjønne innlegg! Skal bare lese litt først! Og så ut å jobbe etterpå.

Nå lukter det så friskt og godt ute. litt regn gjore godt!
Syrinen blomstrer og bidrar til duftopplevelsen.

Huset må vaskes fra loft til "Kjeller" (Kjeller er det forresten ikkje i huset! Puh det var enda godt Ti hi.)



Ut med diverse søppel, sorterer vet du. Og da plukka eg med meg syriner på veien inn.



Syns disse skålene passet så godt sammen med den gamle Figgjo mugga!
Lett å rote seg bort å bruke tid på dill.


Nei nå skal eg sette i gang med helgevasken, sengetøyet vaska eg i går, så litt er da gjort.

Har du vert flink? Ønske deg ei GOD HELG! uansett. Klem,

torsdag 19. mai 2011

"Se min kjole!"

Den er blå som himmelen,,,,, Den passer nok ikkje til meg, men søt er den.

Var så heldig å vinne ein gjettekonkurranse hos Natalie med den fine bloggen Frihet!
Tusen takk! Den er kjempefin.

Ho syr de skjønneste barneklær, stikk gjerne innom Eplabutikken hennes Her!

Ingen småjenter i dette hus, men så har eg ei gave å gi bort.
( Bildet er lånt av Natalie, håper det er greit?;-).

Nydelig var været på 17. Mai. I går øste det ned og i dag er det fint igjen. Ingenting å klage på! Vasker sengetøy, luker litt og mater små søte lam i dag.

Håper dagen din er fin! Klem fra meg.

tirsdag 17. mai 2011

Hipp, Hipp, Hipp,,,,,

Hurra! Gratulerer med dagen Norge!
Ønsker dere ei fin 17. Mai!

Kos dere masse! Klem,

lørdag 14. mai 2011

Liljekonvall!







Convallaria majalis,
Lilly of the vally,
Muguet des bois,
Maiglòckcen.
Liljekonvall!

Enda ei favorittplante, de lukter så godt! Har et "hemmelig" sted der eg går å plukker litt. Og så står de på skyggesiden av huset. Såpe og parfyme med liljekonvallduft har eg også.

Husker me hadde ein vegg med liljekonvallmønster på blå bunn, i stova heime, når eg var liten.




Liljekonvall har vært dyrket som hageplante helt fra middelalderen, den er en plante som blir 10-20 cm høy og som vokser vilt. Etter at blomstringen er over får planten skarlagensrøde giftige bær.
Liljekonvallen trives best under trær eller i skogbunn. Blomsten er spesiell og fyller hagen med en nydelig blomsterduft fra sent på våren til tidlig sommer. Liljekonvall sprer seg med utløpere og kan muligens oppfattes som et ugress dersom den sprer seg for mye. Den har et flott bladverk og gjør nytte for seg som hageplante selv om blomstringen er over, den er en typisk bunndekkeplante.
Liljekonvall utvikler utløpere med vekstpunkter på de krypende jordstokkene. Skal planter deles må det derfor skje på ettersommeren etter at bladene har visnet.
Det er sjelden at det kommer skadedyr eller sykdommer på denne planten. Liljekonvall trenger heller ingen beskyttelse om vinteren.



Dersom røttene graves opp og lagres kaldt kan de drives fram til blomstring på andre tider enn det som er naturlig blomstringstid – for eksempel midt på vinteren.

Liljekonvall blir regnet som Finlands nasjonalblomst og er blitt valgt som fylkesblomst i Østfold.

Liljekonvallen symboliserer også glede og er en budbringer om kjærlighet ofte brukt i brudebuketter om våren.

Den gode duften har også fått noen parfymeprodusenter til å ta den i bruk i sin produksjon.

Liljekonvall er en svært giftig plante, Hele planten inneholder giftstoffer. Gift- informasjonen (telefon 22 59 13 00) bør kontaktes dersom barn har spist blomster, bær eller en bit av et blad. Barn som har kommet til å drikke vannet liljekonvallene har hatt i blomsterglasset, har blitt kvalme og syke.

Liljekonvallen har også blitt kaldt for geitkjørpe, plistrablekkje og skrikeblad. Det skal komme av at barn har holdt konvallblad mellom tomlene og blåst, og derved fått til ein skarp lyd som kunne minne om mekringen til ei gjeit. (Ikkje så lurt siden den er giftig).
I noen dialekter kalles liljekonvallen rams, noe som skal skyldes likhet med bladene til ramsløk, som også vokser vildt på Sørlandet. Bør ikkje forveksles, viss du vil bruke ramsløk i matlagingen.

Vet du om andre dialektord for Liljekonvall? Vil eg gjerne høre om det!
I dag regner det på Sørlandet, er glad for det for her var det så tørt.

Vil gjerne ønske alle som stikker innom God helg! Klem fra meg.

mandag 9. mai 2011

Lavendel !


Lavendel officinalis \ Lavendel angustifolia !

Den sterkeste duften får man ved å plukke blomstene når de står i knopp, men siden heile planten dufter kan man høste blad og blomster på ulike stadier. Tørke og legge til pynt, eller i tøyposer i klesskapet.

Lavendel er ein staude, ein vedaktig liten busk. Som hører heime ved middelhavet, derfor bør me dyrke den så likt dette klimaet som mulig. Sandrik jord,tørt, mye sol. På beskyttet vokseplass, nær hus og murer. Vinterfuktighet er værst, det er det som gjør at de ikkje klarer vinteren hos oss så godt.

Det finnes mange varianter av lavendel. Vil du ha ein lav hekk, kan du velge ein sort som ikkje blir så høy, f.eks Munstead blue med lavendelblå blomster, eller Hidcote blue, med mørkt blålilla blomster. (Da slipper du å plage den så mye med saksa hvert år).
Den vanlige Lavandula angustifolia blir ca 60 cm. på det høyeste.

Så lavendel i sandblandet jord og sett den ut vinteren over. På et litt beskytta ikkje for fuktigt sted. Hos meg frør de seg selv, altså direkte ut i jorda, men eg anbefaler å så i ein boks. Skal den da stå ute må du lage huller i den så de ikkje får for mye vann.Sett boksen på et litt beskytta sted der det ikkje kommer for mye fuktighet. Du kan også så inne å bruke kjøleskapet til å bryte frøkvilen, tre uker i kjøleskapet er fint, så fram i lyset med boksen, syns du det spirer for få kan du prikle de som kommer å putte boksen inn i kjøleskapet ei stund til . Lykke til.( Les bak på frøposen der står det muligens åssen du kan gjøre det)-)
Har du ein spesiell sort som du vil formere, skal du ta stiklinger . Skjær av ca. 4-6 cm lange skuddspisser fra morplanten, fjern de nederste bladene, sett stiklingene i en potte med sandblandet jord, bruk ein plastpose over. Pass på å ikkje ha for våt jord. Etter ei stund 3-4 uker ++ utvikles nye røtter og skudd, åpne plasten gradvis lufte korte perioder fra begynnelsen. sett de unge plantene i skygge- halvskygge til de har blitt kraftigere.

Du kan lage dine egne oppstamma lavendel også! Tror jammen eg skal finne fram noen frø etterpå.


Ps. eg vet ikkje hvor langt nordover det går an å overvintre lavendel ute! Men det er lov å prøve! Har du klart det si ifra i ein kommentar da! Det er gøy å høre om det.



Her er det ein som har plassert seg selv på et tørt sted, mellom heller og mur. Eg syns det er sjarmerende, mens mannen min kan finne på å luke den! Tror eg må sette opp skilt! Frede den. hva syns du?



Ha ei fin ny uke! Klem fra Mira ,Hadet bra! Ta vare på hverandre!

fredag 6. mai 2011

Clivia minata!

God morgen! Ein ny strålende dag på Sørlandet! satte ut min Clivia for å ta bilder av den, ville gjerne vise dere den, og inne blir ikkje bildene like fine.




Clivia minata; er oppkalt etter Lady Charlotte Florentine Clive, hertuginne av Northumberland og guvernante for dronning Viktoria. Flere arter av slekten blomstret for første gang på hennes gods ved Almwick.

Alle arter er hjemmehørende i sør- Afrika. Den første som kom til Europa var Clive minata den kommer fra Natal, hvor den vokser i daler med næringsrik, leireholdig jord, rik på humus og med porøs jord under.

Slekten inneholder tre arter, som hører til i amaryllisfamilien, men har ingen løk eller knoller. Rotsystemet er bygd opp av kjøttfulle røtter i lag.
Eg har hatt min i mange år, den er så grei å sette vekk om vinteren! (kjølig og frostfritt og da vanner eg ikkje).

Det finnes ein kremfarget også; Clivia minata `Citrina`! Den er på ønskelista mi! Har du sett den? Eg såg den på Aksdal senter utenfor Haugesund ein gang. Angrer skikkelig på at eg ikkje kjøpte den da! Har du den? Vil du dele\ eller gjøre ein byttehandel med meg?
Da hadde eg blitt glad;-)

Det finnes også ein med kvitstripete blad Clivia minata Striata`er navnet på den. Ønsker meg den også!

Bloggelysten er ikkje på topp for tiden, føler vel at eg har vist dere det meste fra før! Og om eg drar i hus noe nytt hva så liksom,,, Ja Ja! sånn er det vel i perioder. Liker å lese deres blogger allikevel!

God helg fra "Mira".

søndag 1. mai 2011

Mai pausebilder,

kirsebærblomstring,


lam på beite.
lønneblomster,